Mineral (Kristal - Tempered) Camlar



Kaliteli güneş camları, en iyi görüntüleme kalitesini ve çizilmeye karşı dayanıklılığı sunmak için tasarlanır. En prestijli ve ünlü güneş gözlüğü markalarından ikisi var ki (Rayban ve Persol) mineral güneş camlarını kendine özgü bir özellik haline getirmişlerdir. Bu güneş camları daha ağır, daha fazla paraya mal olan, darbe geldiğinde paramparça olmaya daha eğilimli olmalarına karşın en iyi görüntü kalitesi sunmaktadırlar. Mineral yani kristal camların bir dezavantajı; kırıldığında, camların gözünüze veya yüzünüze zarar verebilecek kesikler oluşturabilmesidir. Ama görüntü kalitesi açısından en iyi net görüntüde mineral camlardan sağlanır.



Plastik, Organik Plastik, CR-39 Camlar


CR-39 veya organik plastik camlar, incelikleri ve mineral camın yarı ağırlığında olmaları ile günümüzde genel amaçlı güneş gözlükleri için en yaygın kullanılan malzemedir. Darbe dayanımı için FDA* gereksinimlerini karşılar, ancak kırılmaz değildir, bu yüzden aktif sporlar için önerilmez. Eğer kullandığınız gözlüklerin camları tamamen çevreleyen kapalı bir çerçevesi varsa kullanılacak en uygun cam CR39 organik camlardır. Sap veya orta köprü için camın delinmesi gerekiyorsa organik camlarda esmene sonucu çatlak ve devamında kırılmalar meydana gelebilir. Camların delinmesi gerekiyorsa en iyi cam tercihi polikarbon camlar olmalıdır.



Polikarbonat (Polikarbon) Camlar


Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir. Hafif bir yapıya sahip olmasına karşın darbelere karşı en dayanıklı güneş camıdır. 160km/saat hızla hareket eden bir çelik bilyenin etkisine dayanabilir. Bu cam çeşidi, dayanıklı güneş gözlüğü için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca yerleşik ultraviyole (UV) filtreleme de sunarlar. Polikarbon camlar, çocuk güneş gözlüğü, spor, açık hava etkinlikleri ve güvenlik gözlükleri için iyi bir seçimdir. Çerçevesiz güneş gözlüklerinde; yani gözlük sapının ve orta burunluk köprüsünün camın delinerek kullanıldığı gözlüklerde kesinlikle polikarbon güneş camı kullanılmalıdır. Bu, delinen bölgenin çatlamasını ve ileride kırılmasını önlemek adına yapılacak en iyi tercih olacaktır.



Film Camlar (Naylon veya Poliamid / TAC Yaprak Camlar)


Naylon veya poliamid (optik sektöründe taç yaprak polarize diye bilinir) yeni bir üst sınıf performans malzemesidir, polikarbonat ve CR-39 lenslerin avantajlarını birleştirir. TAC Film (yaprak) güneş camları, son derece hafif olmaları ve delindiklerinde çatlama yapmamaları, bazı çerçeve şekilleri için istenilen hale getirme sırasında mükemmel bir şok direncine ve olabildiğince esnek bir yapıya sahiptir. Genel amaçlı gözlüklerde ve aktif sporlarda giderek daha çok kullanılmaktadır.


GÜNEŞ CAMI KAPLAMALARI



Polarize Kaplama


Polarize güneş gözlükleri, yıllarca kayıkçı ve balıkçılar tarafından, çok fazla zaman harcadıkları sudan kaynaklanan parlamayı azaltmak için kullanılmıştır. Bununla birlikte, son birkaç yılda, polarize güneş gözlüklerinin faydaları, diğer açık hava sporları tutkunlarının yanı sıra sürücüler ve genel kullanıcılar tarafından da gerçekleştirilmiştir. Böylece, polarize güneş gözlüklerinin popülaritesi, kullanılabilirlikleri kadar önemli ölçüde artmıştır. Polarize güneş gözlüklerinin faydaları en çok kullanan aktiviteler arasında su sporları, kayak, golf, bisiklet ve jogging sayılabilir. Bu aktiviteler için daha net bir görünüm sunar ve parlamayı ortadan kaldırır.

Düz yol veya su gibi yüzeylerden yansıyan ışık genellikle yatay olarak polarize edilir. Bu yatay polarize ışık, merceklerdeki dikey olarak yönlendirilmiş polarizörler tarafından bloke edilir.


Sonuç: Can sıkıcı ve bazen tehlikeli olabilecek bir parlamada azalmadır.
Özellikle araç torpidoların güneşli havalarda ön cama yansımasını polarize gözlüklerle minimize edebilirsiniz.
Bununla birlikte, bazı insanlar polarize güneş gözlüklerini rahatsız edici bulmaktadır, çünkü polarizasyon filtrelemesi bazı LCD ekranların okunamaz hale getirilmesini sağlar. Ayrıca monitörler genellikle keskinliği ve kontrastı artırmak için polarize olur ve bazı otomobillerin ekranlarını da LCD olduğundan bunların okunamaması sorununa yol açabilir.



Anti-reflekte (Antirefle - AR) Kaplama


Ön ve arka lens yüzeyine uygulanan çeşitli metal oksit tabakalarından oluşur. Katmanlama etkisi nedeniyle, AR kaplamaları, bireysel imalatçı prosesine bağlı olarak bazen yeşil veya mor renkte bir ipucu verir. Her tabakanın, yansıyan ışığı bloke etmesi, ışık kaynaklarının etrafındaki parlama, sinir bozucu yansımalar ve halelerdeki azalmaya neden olacak şekilde hesaplanır. AR kaplamaları zararlı UV ışınlarının kesilmesinde su ve kar üzerinde çok faydalıdır.



Ayna Kaplama


Son derece yansıtıcı olmanın ötesinde gözünüze ulaşan ışık miktarını büyük ölçüde azaltır. Genellikle karanlık güneş gözlüğü lensi üzerine uygulanır, ancak herhangi bir temel renk üzerine de uygulanabilir. Ayna kaplı güneş camları, kaplanmamış camlardan % 10 ila % 60 oranında daha fazla ışığı absorbe eder. Ayna kaplamalı camlar yüksek irtifalar, kum, su ve kar için kullanılması en iyi olan cam çeşididir. En yaygın olanları gümüş, altın ve bakır metalik kaplamalar olsa da, günümüzde birçok renkte ayna kaplamalı güneş camını bulabilirsiniz.



FDA: ABD Hükümetine bağlı olan; biyolojik medikal ürünler, radyasyon yayan aletler, medikal araçlar, kozmetikleri ve veteriner aletlerinden sorumlu bürodur.