Her şeyin birbiri ardına gelişi garip değil mi? Kısa bir süre önce ABD'de Blue Light Effect (Mavi Işık Etkisi) hakkında yapılan bir çalışmayı tartışan bir makaleyi okudum. Beni nasıl etkilediğini ve Mavi ışıklı ekran problemine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış reçetesiz çerçeveler ve lensler olduğunu sohbet ettiğim birkaç arkadaşıma belirttim. Fikirlerin çoğunluğu "onlar sadece bir hile" gibi oldu, gerçekte öyle mi peki? Buna çok fazla gerekçe olduğuna dair kanıt olduğunu belirttim...

Amerika Vizyon Konseyi tarafından yeni bir inceleme, insanların yaklaşık üçte ikisinin elektronik cihazların uzun süre kullanıldıktan sonra göz yorgunluğunu yaşadıklarını buldu. Bu, gözlerimizin en azından kısa vadede modern teknoloji ile olumsuz etkilenmekte olduğunu açıkça göstermektedir. Tekno esrarkeş olmasanız bile, tabletlerin ve akıllı telefonların modern yaşamın bir parçası olarak kalmasını inkâr etmek zordur..


Bu araştırma aynı zamanda görsel teşhis ünitelerinin (VDU'ler) de uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açacağını belirtti. Elektronik cihazlar, mavi ışık olarak da bilinen yüksek enerjili görünür (HEV) ışığı yayarlar. Işık spektrumunun bu kısmı, gözlerimizi de içeren canlı dokuların en zararlı olmasını sağlayan en kısa dalga boyuna sahiptir. Yüksek mavi ışık düzeyinin, gözünüzün arkasında bulunan retinaya hasar verebileceği ve optik sinir yoluyla görebildiğiniz görüntüyü beyninize gönderdiği ve şiddetli durumlara da bu mavi ışığın yol açtığı bilinmektedir. Hasar yetişkinlerde görme kaybının önde gelen bir nedeni olan maküler dejenerasyona neden olabilir. Bu, genellikle güneş ışınlarına karşı koruyucu güneş gözlüğü giymeden güneşe maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkar, ancak kanıtlar giderek daha güçlü hale gelir ve tablet ve akıllı telefonun uzun süre kullanılması göz ve beyni etkileyebilir.

Mavi ışık beyninizin melatonin hormonu üretimini etkiler ve uyku düzeninin düzenlenmesinde rol alır. Bedenlerimiz ve beynimiz yapay aydınlatmadan çok önce varoldu ve güneş ışığının parlaklığı ve rengiyle performansımızı ve uyanıklığımızı yönetmeye alıştık. Modern ekranların mavisi, şafak çağı mavisi gibi spektrumun aynı alanındadır, bu nedenle göz bu mavi ışığın güçlü bir miktarını algıladığında melatonin azaltılır ve vücut daha uyanık olur. Melatonin üretimi etkilenirse uykunuz bozulabilir ve bu da verimlilik, mutluluk ve sağlığınız üzerinde çok olumsuz etkilere neden olur.

Neyse ki bununla ilgili yapılabilecek çok şey var. Yatmadan önce yaklaşık iki saat ekranınızı veya tabletinizi kullanmayı bıraktığınızdan emin olun. Ekran parlaklığını azaltırsanız, göze giren ışık miktarını azalttığı için yardımcı olacaktır. E-postalarınızı yatmadan hemen önce kontrol etmeniz gerekiyorsa, daha küçük bir ekrana sahip bir aygıtı kullanın; yine bu, göze giren ışığın miktarını azaltır. Gözlük kullanıyorsanız, merceklerinize mavi ışık emici kaplama yapın. Gözlüklere ihtiyacınız yoksa, bu mavi ışığı absorbe eden özel olarak tasarlanmış gözlüklerden bir çift çok faydalı olabilir.


Ayrıca, kendinizi gün boyunca çok parlak ışığa maruz bırakırsanız, bu da geceleri uyku kabiliyetinizi artıracak, aynı zamanda gün ışığındaki ruh hali ve uyanıklığınızı önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Bu arada, yatak odasındaki TV'lerin bazı olumsuz etkileri olduğu gösterildi, çünkü modern TV ekranları aynı zamanda mavi bir ışık yayıyor.

Bu ileri düzey mercekler, bir dizi görme ihtiyacı için çeşitli stiller halinde bulunmakta olup, teknolojiyle zamanınızı takip etmeyi unuttuğunuzda bile gözlerinizi korumanıza yardımcı olmaktadır.

Sağlıklı günler…